Een warmtepomp kopen

29 augustus 2018
 Categorieën: aannemers verwarming & airco, Blog

Delen

Er is momenteel een maatschappelijke discussie aan de gang over het zo energiezuinig mogelijk maken van woningen en gebouwen. Ook de overheid doet een duit in het zakje door de hoeveelheid opgepompte gas waar Nederland momenteel nog enorm van profiteert flink naar beneden te brengen. Het is daarom noodzakelijk om alvast rond te kijken naar andere vormen van verwarming van je woning. Misschien nog niet op korte termijn, maar zeker wel voor de lange termijn. Een warmtepomp kopen kan één van de opties zijn om je woning op een duurzame wijze op te warmen. 

Waarom een warmtepomp kopen?   

Wanneer je een warmtepomp gaat kopen dan kun je profiteren van tal van voordelen. Het belangrijkste argument om een warmtepomp te kopen omdat het milieuvriendelijk is, klopt helemaal. De warmte die de warmtepomp levert wordt uit de lucht of uit de grond gehaald en niet uit fossiele brandstoffen. Als gevolg daarvan heb je geen opslag voor stookolie nodig, een aansluiting voor gas en ook een schoorsteen is helemaal niet nodig. Op deze zaken kun je besparen en je hoeft er geen onderhoud aan te plegen en is vaak esthetisch ook nog mooier. Ook kunnen warmtepompen heel goed gecombineerd worden met de huidige verwarmingssystemen in je woning, zoals vloerverwarming, wandverwarming en verwarming van water. Ook de levensduur van een warmtepomp is lang. Een warmtepomp gaat minimaal 20 tot 30 jaar mee. Een voordeel waar veel mensen niet van op de hoogte zijn, is dat een warmtepomp in de zomer je huis kan verkoelen. Je kunt dus ook nog enorm op energie besparen doordat je geen airconditioner nodig hebt.   

Hoe werkt een warmtepomp?   

De warmtepomp heeft enkele essentiële onderdelen aan boord die ervoor zorgen dat de warmtepomp je woning kan opwarmen. De warmte van de warmtepomp wordt gehaald uit de lucht, de grond of grondwater en zal deze lucht nog meer verwarmen en afgeven aan de ruimtes in huis. Dat opwarmen gebeurt met koelvloeistof. De compressor in de warmtepomp zorgt ervoor dat de damp van de koelvloeistof samengeperst wordt en nog meer warmte afgeeft dan de opgehaalde lucht of grondwarmte. De ontstane warmte wordt vervolgens via een condensor afgegeven aan het verwarmingssysteem in de woning, zoals het verwarmingscircuit van het waterleidingsysteem of via vloerverwarming. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo is er de lucht-luchtwarmtepomp. Hierbij wordt buitenlucht door de warmtepomp aangetrokken en vervolgens als warme lucht in de woning afgegeven. Dit is een vorm van luchtverwarming. Dan is er nog de lucht-waterwarmtepomp. Hierbij wordt eveneens warmte uit de buitenlucht ontrokken, maar vervolgens afgegeven aan het warmwatercircuit in de woning, zoals radiatoren, vloer- en wandverwarming. De bodem-waterwarmtepomp en de water-waterwarmtepomp halen de warmte uit de grond of uit het grond- of oppervlaktewater om het vervolgens af te geven aan het warmwatercircuit. Raadpleeg Jaspers Alectric wanneer je meer informatie wil verkrijgen over warmtepompen.